A könyv az INFORMATIKA-SZÁMÍTÁSTECHNIKA TANÁROK EGYESÜLETÉNEK megbízásából készült. Célja, hogy az Egyesület tanfolyamaival karöltve hasznos eszköze legyen a pedagógus-továbbképzésnek, de nem csak pedagógusoknak szól.

A digitális fényképezőgépek, szkennerek, számítógépek, és az Internet elterjedésével a digitális képek használata a mindennapok részévé vált. Azonban a képek nem mindig sikerülnek tökéletesre. De ha jók is, sokszor alakítani kellene rajtuk, hogy megfeleljenek arra a feladatra, amihez éppen szükségesek. Családi fényképek, prezentációk, könyvillusztrációk, weboldalak, montázsok képeinek összeállítását, javítását, szerkesztését tanítja meg a könyv. Közérthető nyelven magyarázza el a képszerkesztés módszereit és a hátterét is. Ugyanakkor tartalmazza a képszerkesztés vizsgákhoz szükséges szakmai ismereteket, akár az Egyesület tanfolyamain, akár ECDL vizsgán van rá szükségünk.

A könyv tartalmazza egy-egy témakör magyarázatát, és a témakört bemutató feladatokat. A Mellékletben található színes nyomtatású feladatgyűjtemény pedig alkalmas arra, hogy begyakoroljuk a műveleteket, így teljes körűen felkészülhetünk belőlük. Azokra a pedagógusokra is gondoltunk, akik szeretnék a megszerzett ismereteket továbbadni saját tanulóik számára. Ezért a mellékletet úgy alakítottuk ki, hogy tanórán munkafüzetként használható legyen. Tartalmazza nem csak a megoldást, hanem azt is, melyik feladathoz, milyen témakörök ismerete szükséges. Könnyen össze lehet válogatni azokat a feladatokat, amit már képesek megoldani a tanulók. Külön kis füzetben került kiadásra, így kis ráfordítással kiosztható minden tanulónak az osztályban. A feladatokhoz használható nyersanyagok jelen weboldalról tölthetők le.

A könyv a képszerkesztés ismereteit a GIMP program használatán keresztül tanítja meg. A Gimp ingyenes szoftver, amivel bármilyen módosításokat elvégezhetünk a képeinken. Az ECDL képszerkesztés vizsgákon is ez az egyik program, amit használhatunk. A Gimp legfrissebb magyar nyelvű verzióját a www.gimp.hu/letoltes weboldalról bárki letöltheti, és szabadon használhatja. Windows operációs rendszerhez először a GTK+ szoftvert kell telepíteni, majd azután a Gimpet. Minden szükséges telepítő csomag és információ megtalálható magyar nyelven az említett címen. Linux és Macintosh változat is választható.

A könyv és melléklete megrendelhető az Egyesületnél.

Vissza a főoldalra


Tartalom:

A KÉPSZERKESZTÉS ALAPJAI          9
      Képtípusok
         Vektorgrafikák
         Bitképek
      Képjellemzők
         Színkoordináta rendszerek
         Felbontás és méret
         Színmélység, képmódok
      Csatornák és rétegek elmélete
      Fájltípusok jellemzői

A GIMP PROGRAM KEZELÉSE          21

KÉPSZINTŰ MŰVELETEK          31
      Mielőtt hozzányúlnánk a képeinkhez
      Új kép létrehozása
      Képmód, vagy színmód átállítása
      Méret és felbontás kezelése
      Transzformációk
      Fényerő és kontraszt
      Színkorrekciók

A RAJZOLÁS ESZKÖZEI          58
      Az Ecset és a többi festőeszköz beállításai
      Területek színezése
      Pipetta

KIJELÖLÉSEK          66
      Terület szerinti, vagy geometriai kijelölések
      Szín szerinti kijelölő eszközök
      Kijelölések módosítása

MUNKA KIJELÖLT TERÜLETEKKEL          84
      Kijelölt képrészlet mozgatása
      Másolás, kivágás, törlés
      Kijelölt terület szerkesztése
      Kijelölések, és útvonalak, mint rajzeszközök

RÉTEGEK HASZNÁLATA          92
      Rétegek készítése
      Munka a rétegekkel

RETUSÁLÁS KLÓNPECSÉTTEL          98

SZŰRŐK HASZNÁLATA          100

SZÖVEGEK HASZNÁLATA          102

Vissza a főoldalra